Follow me on instagram

© 2016 Your Business Name!

Løsaktige te-gründere

Tetøsene Hilde Mariann Hansen og Kathrine Hytten Eriksen

Tetøsene Hilde Mariann Hansen og Kathrine Hytten Eriksen

«Ernas røde busk». «Fannys fyldige fersken». Det er ikke uten grunn at mange fniser når de ser emballasjen fra Tetøsene. 

Men bak de småfrekke produktnavnene står nøye utvalgte teblader og urter – og to kreative damer med ustoppelig pågangsmot.

Te-gründerne Hilde Mariann Hansen og Kathrine Hytten Eriksen har gjort suksess med løssluppenhet, småfrekkheter og kvalitets-te fra utvalgte plantasjer. Nå selges de spenstige urte- og teblandingene deres i over 300 utsalgssteder over hele landet. Og flere skal det bli.

– Vi hadde aldri trodd at vi skulle bli så store, sier Kathrine.

– Og hadde vi visst det, hadde vi nok satt teen i halsen. Jeg tror nesten jeg ville blitt litt skremt, jeg, supplerer Hilde.

Fra web til te for tetøsene

Teen kommer i pyramideposer og er laget av friske, håndplukkede teblader fra små, familiedrevne teplantasjer. Men det var tilfeldigheter som gjorde at de to gründerne tok steget og investerte alle sparepengene i teblader.

– Vi har bakgrunn innen webdesign og salg, så det er kanskje ikke den mest åpenbare overgangen, nei. Men da læreren på etablererkurset vi var på ga et eksempel fra te-import, falt brikkene på plass. Og så har vi jo alltid likt te, da, sier Kathrine.

– Pappa brygget alltid te om morgenen. Den beste lukten av Earl Grey som var trukket litt for lenge hang alltid over kjøkkenet i barndommen min. Så te har alltid vært en del av livet mitt. Men det er bare nå i det siste at det har tatt helt over, skyter Hilde inn.

Selverklærte tøser

I et marked der det finnes flere hundre andre aktører er det viktig å skille seg ut fra konkurrentene. Og det er ikke til å komme unna at fargeglade esker med femtitallsdamer og navn som balanserer på kanten til uforskammethet vekker oppsikt.

– Det er jo et par andre som driver med te i Norge, så vi måtte skille oss ut på et vis, og navnet Tetøsene er en sentral del av dette, sier Hilde.

Å finne det perfekte navnet skulle vise seg å bli lettere sagt enn gjort. Etter utallige idéstormer og kopper med te ble Teskjekjerringene, Te-amor og Tejentene forkastet. Da kom redningen fra uventet hold.

– Vi hadde vridd hjernene helt. Og så kom min bror, som er siviløkonom, med et forslag helt ut i det blå. Hva med Tetøsene? Vi fniste litt først. Turte vi det? Var det litt for drøyt? Men jo mer vi smakte på det, desto riktigere føltes det, forteller Hilde.

Historisk sett er tøs et ord som man ikke ønsket knyttet til seg. Men i våre naboland har ordet en helt annen betydning. Og de selverklærte tøsene har en egen definisjon på ordet.
– Vi definerer det som en kvinne som er litt utenfor normen. En sterk dame som ikke lar seg pille på nesen og som gjør som hun selv vil, sier Hilde.
– Litt sånn som oss, og definitivt som damene som pryder teene våre, supplerer Kathrine.

Løsaktige damer

Med navnet på plass kom de fyrrige navnene på te-blandingene som perler på en snor, og snart steg Fannys fyldige fersken, Ernas røde busk, Bodils bugnende balkong og Dagnys brennheite nellik frem, struttende av femtitallssjarme. Snart kom også noen menn på banen, inkludert Reidars frekke frokostflørt.

– De fleste er inspirert av venner og familie. Og alle synes at det ser stas å være en del av te-eventyret vårt, selv om noen kanskje rødmer litt når de sier navnet på teen «sin» høyt, sier Hilde.

– Men de er sine egne personligheter, skyter Kathrine inn.

– Man blir fortrolige med dem, på et vis. For ikke lenge siden fikk jeg en telefon fra en forhandler som understreket at hun ikke plasserte damene på samme hylle som mennene våre. Hun var litt redd for hva de frekke damene kunne finne på etter at personalet hadde gått hjem, sier Hilde med en latter.

te pakket i pyramideposerKvalitet i høysetet

Selv om det er mye humor og fjolleri bak Tetøsene, har kvaliteten førsteprioritet. De to har solid kunnskap om te, og ønsker å tilby et motstykke til teposene som dominerer det norske markedet.

– For mange er te synonymt med en pakke fra dagligvarebutikken, bestående av sammenklemte poser med støv. Dette er ikke te i våre øyne, sier Kathrine alvorlig.

De spesialimporterte pyramideposene til Tetøsene er utviklet slik at smakene og aromaene kommer best frem, og tebladene og urtene som havner i dem er ingen tilfeldighet.

– Vi bruker kun te og urter fra nøye utvalgte plantasjer, og alle posene blir kontrollert manuelt slik at vi er helt sikre på at kundene våre får det beste, sier Kathrine.

Helse i hver kopp

Økt kvalitetsfokus hos bedrifter som Tetøsene har bidratt til at det er en sterkere etterspørsel etter te nå enn tidligere. I et samfunn som krever stadig mer fart og travelhet, har teen også fått sin plass som et verdifullt avbrekk i en hektisk hverdag.

– Det er mye helse i en god kopp te. Ikke bare fordi den er proppfull av antioksidanter, men også fordi den gir deg en pause i hverdagen. En kopp te er synonymt med velvære og kos. Du kjenner det i kroppen. Man stopper opp, tar et dypt pust og gir deg selv tid til å nyte øyeblikket. Det er en slags meditasjon, nesten, sier Kathrine.

Blant de velsmakende te- og urteblandingene byr Tetøsene også på blandinger med helsefremmende egenskaper, som Gunnvors heftige halsterapi og Torills kvikke TEtox.

– Te har mange helsebringende egenskaper, og i mange kulturer blir te brukt som medisin mot alt fra tannkjøttproblemer til diabetesplag

er. Det er en kjent sak at kamille og den sørafrikanske rooibos-busken har beroligende egenskaper, mens peppermynte er bra for magen.

Støtter samfunnet

I tillegg til å bidra til latter og kvalitet i tehyller over hele landet, har Tetøsene sterkt fokus på samfunnsengasjement. De samarbeider med små familiedrevne plantasjer som sikrer god kvalitet så vel som rettferdig handel.

– Alle ingrediensene våre er sporbare, og vi vet med sikkerhet at de som fremstiller teene og krydderne får rettferdig betalt, samtidig som rettighetene deres blir ivaretatt, sier Hilde.

I tillegg til å sikre rettferdig handel med produsentene, er Tetøsene også engasjert her hjemme. Alle pakker med te pakkes og forsegles hos vekstbedriften Remontér AS på Nesodden.

– Ved å kjøpe en pakke te, bidrar du derfor til å gi noen som trenger litt ekstra tilrettelegging i arbeidslivet en bedre hverdag, bekrefter Katrine.

Tetøsenes beste te-tips:

  • Unngå helst kokende vann på tebladene. Det skålder bladene og lukker smaken og aromaen
  • 82 grader er perfekt temperatur for hvite og grønne teer samt urte- og frukt-teer. Sorte teer trives best i 90 – 92 grader
  • Gi teen tid til å trekke, men pass på de mørkeste teene da disse kan bli bitre om de ligger for lenge
  • Smak deg frem med temperatur og trekketid. Den beste teen er den du liker selv.
Te fra tetøsene serveres hos Retrolykke

Tonje Fagerheim serverer te fra Tetøsene på Retrolykke kaffebar på Grünerløkka i Oslo.

Prøv en varmende chai i høstmørket:

Disse teene egner seg godt til chai: Dagnys brennheite nellik, Ernas røde busk (koffeinfri), Evas eksotiske eple og Halvors herlige hasselnøtter.

1: Putt en pyramidepose i en stor kopp

2: Hell over varmt vann til det dekker posen

3: Rør inn søtning, hvis ønskelig  (brunt sukker, honning, etc.)

4: La posen trekke i 5-6 minutter før du heller på melken (Ernas røde busk kan gjerne ligge i koppen hele tiden)

5: Varm og pisk opp ca. 2 dl melk i en kjele. NB! Ikke kok melken (her kan du også bruke elektrisk melkesteamer, hvis du har det)

6: Hell over melken og pynt gjerne med et dryss kanel eller revet mørk sjokolade

Fjern posen når du synes teen smaker som du ønsker.

7. Nyt!

Dette blogginnlegget bygger på en artikkel i Livskvalitet nr 2/2016 skrevet av Trine K. Dabbadie. Foto: Torunn Løveid

mm
Etbl 1995
Ingen kommentarer

Legg igjen et svar